Smarthus for nybegynnere


Simen Eberhart
Simen har jobbet innen salg og service for to av landets største fiber-aktører mellom 2018-2023. I dag skriver han om telekom for fibernettguiden.
Simen har jobbet innen salg og service for to av landets største fiber-aktører mellom 2018-2023. I dag skriver han om telekom for fibernettguiden.
I dagens digitale verden blir begrepet “smarthus” mer og mer vanlig. Men hva betyr det egentlig, og hvordan kan du som nybegynner komme i gang med å gjøre hjemmet ditt smartere? I denne artikkelen skal vi utforske hva et smarthus er, hva du kan sette opp, og noen kule løsninger som passer for folk flest.
Et smarthus er et hjem der ulike enheter og systemer er koblet sammen og som typisk styres via enten via en mobilapp, stemmestyring eller automatiserte prosesser, som for eksempel foring til et kjeledyr. Tanken er å gjøre hverdagen enklere, mer komfortabel og energieffektiv. Du kan styre alt fra lys og varme til sikkerhet og underholdning med bare noen få trykk på telefonen din, eller bare ved å bruke stemmen din.
Få tilbud på bredbåndDet finnes utrolig mange løsninger der ute, men her er noen grunnleggende ting du kan undersøke og begynne med:
En av de enkleste og mest populære måtene å komme i gang med smarthus er å installere smarte lyspærer eller lysbrytere. Disse lar deg slå av og på lyset, justere lysstyrken og endre fargen på lyset via en app på telefonen din. Noen systemer lar deg også styre lyset med stemmen gjennom enheter som Google Assistant eller Amazon Alexa.
Hvorfor er dette smart? Tenk deg at du ligger i senga og plutselig husker at du glemte å slå av lyset i stua. I stedet for å stå opp, kan du bare bruke telefonen din til å skru det av. Eller kanskje du vil ha rommet ditt i en avslappende blåfarge mens du ser på film? Alt dette kan du styre fra din mobiltelefon.
En smart termostat lar deg styre oppvarmingen i hjemmet ditt fra hvor som helst. Du kan justere temperaturen, sette opp timeplaner så den senker eller slukker for varmen når du ikke er hjemme. Et smart termostat kan faktisk spare deg opp til 15% på dine strøm eller varme regninger.
Hvorfor er dette smart? Du kan spare penger på strømregningen ved å automatisk senke temperaturen når du ikke er hjemme, og så varme opp huset før du kommer tilbake. Hvis du fryser til en god serie og har panelovner rundt omkring i boligen, kan du bare justere varmen fra mobilen i stedet for å løpe hysterisk rundt. Du kan også få tilbud på billig strøm hos strømnet.no
Sikkerhet er en viktig del av et smarthus. Med smarte kameraer og dørklokker kan du overvåke hjemmet ditt fra hvor som helst. Noen kameraer sender deg varsler når de oppdager bevegelse, og du kan snakke med besøkende via en dørklokke med integrert kamera.
Hvorfor er dette smart? Tenk deg at du er på ferie og får en varsling på telefonen om at noen er ved inngangsdøren din. Du kan se hvem det er og snakke med dem uten å være hjemme. Dette gir deg ekstra trygghet og kontroll.
Med en smart lås kan du låse og låse opp døren din via en app. Noen låser lar deg også gi midlertidig tilgang til venner eller hushjelp uten å måtte gi dem en fysisk nøkkel.
Hvorfor er dette smart? Har du noen gang vært i en situasjon der du har låst deg ut av huset? Med en smart lås kan du låse opp døren med telefonen din. Du kan også sjekke om du husket å låse døren når du er på vei til jobb.
Sammenlign bredbånd priser!Smarte høyttalere som Google Nest eller Amazon Echo kan fungere som en hjerne i smarthuset ditt. Disse enhetene lar deg styre andre smarte enheter med stemmen din. Du kan spille musikk, sette på lyset, sjekke været og mye mer bare ved å si en kommando.
Hvorfor er dette smart? Tenk deg at du holder på med matlaging og plutselig trenger å vite hvor mange milliliter det er i en kopp. I stedet for å stoppe opp og søke på det, kan du bare spørre den smarte høyttaleren din. Eller kanskje du vil ha litt bakgrunnsmusikk mens du jobber? Bare si “Spill avslappende musikk.”
En smart stikkontakt lar deg slå av og på vanlige elektriske enheter som ikke er “smarte” i utgangspunktet. For eksempel kan du koble en vifte eller en lampe til en smart stikkontakt og deretter styre den via en app.
Hvorfor er dette smart? Dette er en billig måte å gjøre eldre enheter smartere uten å måtte kjøpe nye produkter. Du kan også spare strøm ved å skru av enheter som står i standby-modus når de ikke er i bruk.
Nå som du har fått en oversikt over hva du kan sette opp, er det på tide å se på noen konkrete eksempler på hvordan smarthusløsninger kan gjøre hverdagen din enklere og mer komfortabel.
En av de kuleste tingene med et smarthus er muligheten til å sette opp automatiske rutiner. For eksempel kan du lage en “morgenrutine” som skrur på lyset, setter på kaffemaskinen og spiller nyhetene når du står opp. Eller en “godnatt-rutine” som skrur av alle lys, låser dørene og senker temperaturen når du legger deg. Ikke bare er dette komfortabelt, det er også en kjempe god måte å sette nye sunde rutiner på.
Tenk deg at du er på ferie og plutselig husker at du kanskje glemte å slå av ovnen. Med et smarthus kan du enkelt sjekke og styre enheter hjemmefra via en app. Dette gir deg ro og du unngår unødvendig stress.
Mange smarthusløsninger hjelper deg med å spare energi. For eksempel kan smarte termostater justere temperaturen basert på om du er hjemme eller ikke, og smarte lys kan automatisk skrus av når rommet er tomt. Dette er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken din.
Med smarte kameraer, dørklokker og låser kan du holde øye med hjemmet ditt uansett hvor du er. Du får varsler hvis noe uvanlig skjer, og du kan til og med gi tilgang til hjemmet ditt til andre uten å måtte gi dem en fysisk nøkkel.
Hvis du er nybegynner, er det lurt å starte smått.. Velg en eller to enheter som du tror vil gjøre hverdagen din enklere, for eksempel smarte lyspærer eller en smart høyttaler. Etter hvert som du blir mer komfortabel, kan du utvide systemet ditt med flere enheter og funksjoner.
Det finnes mange merker og systemer der ute, så det kan være lurt å gjøre litt research før du kjøper noe. Noen populære merker inkluderer Google Nest, Amazon Echo, Philips Hue og Ring. Sørg for at enhetene du kjøper er kompatible med hverandre, slik at du kan styre alt fra en app.
Trenger du nytt bredbånd for smarthus? Her kan du se om du kan få fibernett dekning.
Få tilbud på bredbåndFyll ut skjemaet for å motta tilbud på bredbånd fra flere leverandører. Du kan enkelt sammenligne fiber priser, dekning og hastighet – gratis og uforpliktende. La leverandørene kjempe om deg som kunde, slik at du får det beste tilbudet tilgjengelig.
Vi finner tilbud til din adresse - du sparer tusenvis i året!
Velg det tilbudet som passer deg best – eller avslå alle.
Nettaktørene konkurrerer om deg, og gir deg sine beste og billigste tilbud!